Pimp je auto met chiptuning

Chiptuning is een procedure dat tegenwoordig veel wordt gebruikt om je auto op een hoger niveau te brengen. Het is niet voor niets zo populair, het kan je motor namelijk een beter prestatieniveau geven. Lees hier wat chiptuning precies is, hoe je je auto op andere manieren kan personaliseren en leer over veiligheid. 

Wat chiptuning met zich meebrengt

Veel autoliefhebbers vinden dan auto’s snel moeten rijden omdat zij dit leuk vinden. Daarom is chiptuning een goede manier om dit effect te bereiken. Chiptuning zorgt er namelijk voor dat je motor op een hoger niveau komt met minimale inspanning. Het voordeel van chiptuning is dat het een korte procedure is met een groot effect. Elke soort auto kan deze procedure ondergaan, het duurt vaak niet langer dan een uur en er is alleen een laptop voor nodig. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met veiligheid en bijkomstigheden met betrekking tot je auto verzekering.

Je auto personaliseren

Naast chiptuning zijn er talloze manieren om je auto te personaliseren, niet alleen op het gebied van snelheid, maar ook het uiterlijk van je voertuig kun je volledig personaliseren. Zo kan het zijn dat je op zoek bent naar een nieuwe kleur van je auto omdat je toch iets extra’s wilt. Je kunt je auto naar de garage brengen en hem in een nieuwe kleur laten spuiten of laten wrappen. Het mooie van wrappen is dat je kunt gaan voor allerlei verschillende stijlen. Denk bijvoorbeeld aan metallic, goud of een print van diverse kleuren. Onder personaliseren valt ook het toevoegen van nieuwe speakers die beter werk leveren en het blinderen van je ramen.

Veiligheid

Bij zowel chiptuning als het personaliseren van je auto komen ook bepaalde regels kijken. Zo moet je vaak je auto opnieuw laten keuren na de chiptuning vanwege veiligheidsredenen. Maar ook omdat het kan zijn dat je een hogere premie moet betalen aan je verzekeringsmaatschappij. Je dient zelfs te overleggen indien je voertuig een extra vermogen van 20% krijgt. Sommige verzekeringsmaatschappijen verbieden chiptuning omdat er meer kans is op diefstal of op schade. Wel is het zo dat je auto zuiniger wordt na deze procedure, dat scheelt weer.

APK

APK staat voor algemene periodieke keuring en is verplicht voor elke bestuurder. Dit is volgens de wet zo geregeld om ervoor te zorgen dat er geen onveilige voertuigen op de weg rijden. Je krijgt thuis een brief 6 weken voordat je auto weer door een keuring ronde heen moet. Om door deze keuring heen te komen dien je te voldoen aan bepaalde eisen die vooraf vastgesteld zijn. Daarom is het raadzaam om altijd te controleren wat de regels zijn zodra je een wijziging in je voertuig wil doorvoeren. Dit geldt voor zowel interne als externe verbeteringen.

Conclusie over chiptuning

Na het lezen van dit artikel weet je of het chiptunen van je auto wat voor jou is. Er zijn vele voordelen aan verbonden, maar informeer wel altijd bij je verzekeringsmaatschappij voordat je eraan begint. Mocht dit geen mogelijkheid voor je zijn kun je er altijd nog voor kiezen om een andere vorm van personalisatie door te voeren.