Alles wat je moet weten voor je begint met de rijinstructeur opleiding

Sta je aan het begin van je werkende leven? Of ben je al een tijdje aan het werk maar ben je toe aan iets nieuws? Als je deze blog leest ben je waarschijnlijk geïnteresseerd om je te laten omscholen tot rijinstructeur. Om te kunnen beginnen met de rijinstructeur opleiding moet je eerst minimaal vmbo of lbo hebben afgerond. Als je helemaal geen afgerond diploma op zak hebt kun je alsnog starten als je slaagt voor de geschiktheidstest. Er is dus altijd een mogelijkheid om met de rijinstructeur opleiding te beginnen.

Wanneer ben je geschikt om rijinstructeur te worden?

Als rijinstructeur ben je de hele dag met verschillende leerlingen op pad. Daarom is het erg belangrijk dat je sociaal bent, en goed met mensen om kan gaan. Iedereen leert anders, door je mensenkennis weet je precies wie welke lesmethode nodig heeft. Verder is het ook belangrijk dat je om kan gaan met stress en gevaarlijke situaties. Als je leerling in paniek raakt op de snelweg dan ben jij verantwoordelijk om jullie veilig uit die situatie te halen. Gevaarlijke situaties zie jij al ver van tevoren aankomen, en als het moet kan je snel en adequaat reageren.

Als je jezelf in deze tekst herkent dan is de rijinstructeur opleiding wellicht wat voor jou. Twijfel je nog? Dan kun je bijvoorbeeld naar een informatieavond gaan. Hier worden al je vragen beantwoord en krijg je een goed beeld van wat je kan verwachten tijdens de opleiding. Tegenwoordig heb je zelfs de mogelijkheid om een dagje mee te lopen.

Globaal overzicht van de opleiding

De rijinstructeur opleiding is verdeeld in drie onderdelen. Het eerste onderdeel is verkeersdeelname. Je gaat weer terug naar de schoolbanken en leert de theorie van binnen en buiten. Vervolgens moet je de theorie ook kunnen toepassen in de praktijk. Tijdens onderdeel twee van de opleiding leer je alle kneepjes van het lesgeven. Je leert omgaan met moeilijk leerlingen, en trucjes om de informatie te laten binnenkomen bij de leerlingen. Het laatste onderdeel voordat je aan de examens mag beginnen is stage lopen. Het vak rij instructeur leer je toch het beste in de praktijk. Door stage te lopen bij een ervaren rij instructeur leer je de fijne kneepjes en ben je helemaal om de laatste examens af te ronden.

Hoe duur is de rijinstructeur opleiding?

De instructeuropleidingen wordt natuurlijk door verschillende bedrijven aangeboden, dus we spreken niet van een vaste prijs. Voor deze opleiding betaal je gemiddeld ongeveer 3.500 euro. Als je het bedrag niet in één keer kan missen dan kun je dit natuurlijk ook in termijnen betalen. In de prijs zitten de kosten van alle drie de fases, lesmateriaal en het mogen gebruiken van een lesauto. De examenkosten zijn niet inbegrepen bij dit bedrag. Vergeleken met andere opleidingen zijn de kosten niet zo hoog. Voor één collegejaar op het HBO betaal je namelijk al zo’n 2.000 euro. De gemiddelde duur van een hbo-opleiding is 4 jaar. Met de rijinstructeur opleiding ben je ongeveer 6 tot 9 maanden bezig.